DE FAIRTRADE WEEK KOMT ER WEER AAN

DE FAIRTRADE WEEK KOMT ER WEER AAN

Van 26 oktober t/m 3 november vindt de najaarseditie van de Fairtrade Week plaats. In deze landelijke campagneweek zetten bedrijven, winkels, Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade.                

Eerlijke handel is niet vanzelfsprekend door enorme verschillen in macht. Grote supermarktketens of andere winkelketens zijn vaak grote bedrijven met een miljoenenomzet. Dat maakt ze machtig. Te vaak misbruiken grote bedrijven deze macht om hun inkoopprijzen zoveel mogelijk naar beneden te drukken, zelfs onder de prijs waarvoor producenten hun producten kunnen maken. Dat leidt tot oneerlijke handel.

Door oneerlijke handel leven veel boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in armoede. Arbeiders weten vaak niet of ze hun gezinnen wel kunnen voeden, zo weinig verdienen ze. Het inkomen van boeren kan door veranderende prijzen op de wereldmarkt plotseling instorten. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om hun familie goed te onderhouden en hun bedrijf te laten groeien.  

Eerlijke handel krijgt alleen een kans als bedrijven mensenrechten respecteren en winst maken niet ten koste laten gaan van mensen. Door producten met een keurmerk te kopen, kun je laten zien dat je om duurzaamheid geeft. Keurmerken zoals Fairtrade en Rainforest Alliance voor producten als thee, koffie en fruit of ASC en MSC voor vis en garnalen dragen eraan bij dat consumenten steeds meer oog hebben voor mens en het milieu achter een product en dat boeren en arbeiders meer geld verdienen.

Van alle keurmerken stelt Fairtrade de hoogste eisen aan de productieomstandigheden en prijzen. Die moeten duurzaam zijn voor mens en natuur. Ook controleert dit internationale keurmerk productieketens. Zie je het Fairtrade-logo, bijvoorbeeld op koffie of chocolade, dan weet je dat de leverancier een minimumprijs betaalt, waarmee de boer de kosten van de productie zou moeten kunnen betalen. Die minimumprijs moet voorkomen dat de boer verlies maakt als de prijs van een product (plotseling) daalt. Ook weet je dan dat de leverancier een premie heeft betaald aan de coöperatie waarvan de boer lid is. De boeren in de coöperatie beslissen samen hoe ze dat geld besteden, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van machines of het bouwen van een school. Dit onderscheidt Fairtrade van veel andere keurmerken.

Deze eisen kunnen helpen armoede te voorkomen. Stichting Fairtrade Gemeente Borne viert de Fairtrade Week én haar 5-jarig jubileum met een Fairtrade Modeshow op 29 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in het Kulturhus. Wereldwinkel Borne sluit daarop aan door in de hele Fairtrade Week 20 % korting te geven op alle modeaccessoires, zoals sjaals, tassen en sieraden.