ZILVERSMID DAMBAR TREKT VEEL BEZOEKERS

SIERADENPARTY MET NEPALESE ZILVERSMID DAMBAR

In het kader van Fairtrade Dag op 11 mei en Moederdag op 12 mei organiseert Wereldwinkel Borne donderdag 9 mei een sieradenparty. Speciale gast is de Nepalese zilversmid Dambar, die de winkel voor de derde keer bezoekt. Van 11.00 tot 16.00 uur stalt hij de door hem en zijn medewerkers ontworpen sieraden uit.

In de Silver-Factory in Kathmandu van Dambar werkt een aantal jonge mensen. Veel van hen zijn net als Dambar afkomstig uit de lage kaste van de bevolking. Deze groep staat vaak achteraan als het gaat om onderwijs en banen. Lang geleden dankte Dambar zijn genezing van tuberculose en zijn opleiding tot zilversmid aan de Nederlander Jos Bus, coördinator van een hulporganisatie in Nepal. Hierdoor kon Dambar beginnen met het maken van zilveren sieraden. Omdat het niet meeviel om zijn zilveren sieraden in Nepal te verkopen, introduceerde Jos Bus de zilverfabriek bij verschillende trekking-groepen waarna vele toeristen de weg naar de zilversmid wisten te vinden. Ook introduceerde Bus hem in Nederland, waardoor hij erin slaagde zijn sieraden in de wereldwinkels te verkopen via handelsorganisatie Madat Nepal. Langzaam groeide zo de zilverfabriek. Nu, vele jaren later, trekt Dambar zich het lot van de kasteloze jongeren uit zijn dorp aan en krijgen zij bij Dambar de kans het vak van zilversmid te leren. Dambar geeft deze mensen volgens de fairtrade richtlijnen een eerlijk loon. Dambar wordt ondersteund door de Stichting Nederland-Nepal. De stichting zorgt voor een continue steun aan goede doelen in Nepal om de mensen daar de mogelijkheid te geven om een goed leven op te bouwen. Met steun van de stichting is bijvoorbeeld een school gebouwd en gezorgd voor een waterput.

Helaas is het aantal opdrachten na de financiële crisis in het westen en de aardbeving van 2015 erg teruggelopen zodat hij via andere wegen aan werk moest zien te komen. Om zijn werknemers in dienst te kunnen houden komt Dambar jaarlijks naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen, vooral in wereldwinkels. Hij vertelt dan over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. De fraaie oorbellen, armbanden, ringen, hangers, halskettingen en broches zijn fairtrade gecertificeerd.

Iedereen die nog een bijzonder sieraad zoekt - voor zichzelf of om weg te geven - krijgt de mogelijkheid uitgebreid te kijken, vergelijken, passen en kiezen. Behalve voor de zilveren sieraden van Dambar International geldt ook voor de eigen collectie sieraden van de Wereldwinkel, gemaakt van allerlei verschillende materialen en in diverse prijsklassen, een aantrekkelijke korting. De sieraden in de wereldwinkel zijn vaak handgemaakt in kleine bedrijfjes in bijvoorbeeld Indonesië, Filippijnen, Mali, Colombia en India. De makers gebruiken materialen die typerend zijn voor hun land zoals zilver, natuursteen, halfedelsteen, hoorn, hout, leer, tagua, capiz, glas en parels. Voor informatie over de zilverfabriek van Dambar, zie: www.dambar-silver.com